2011. április 10., vasárnap

Mozzarella

Eredete
A mozzarella eredetileg Olaszország déli részéről származik, ahol a 16. század óta készítik a házi tartású bivaly zsíros tejéből. Ebben a térségben (Campania) még ma is az eredeti verzióban készítik a sajtot, amely DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a származást. Tradicionálisan kézi munkával készül a mozzarella. A gyártás során a sajtot addig nyújtják, formázzák és gyúrják, amíg golyóvá formázhatóvá válik.

Jellemzői
Legelterjedtebb és legismertebb formájában golyó alakú, általában hófehér színű, rugalmas állagú. Sós lében tárolva kerül forgalomba. Érési ideje rövid, frissen a legízletesebb. Ma már a mozzarella csak mintegy 15%-a származik bivalytejből. A megnövekedett igény és a hosszabb eltarthatóság miatt a legtöbb mozzarella tehéntejből készül. A bivalytejből készülő mozzarella lágyabb, mint a tehéntejes, enyhén savanykás, zamatos. A szupermarketben vásárolható tehéntejes mozzarella ezzel szemben semleges ízű, kissé gumiszerű, viszont tovább tárolható, olcsóbb és jobban szeletelhető.
Fajták
Sokféle létezik, néhány ismertebb változat
  • Bocconcini: tehéntejből készülő apró mozzarella golyók.
  • Bufala provala: érett bivaly mozzarellából készülő füstölt mozzarella.
  • Mozzarella di Bufala: bivalytejből készülő mozzarella.
  • Mozzeralla fior di latte: tehéntejből készülő mozzarella.
  • Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.: a termékvédett eredeti, bivalytejből készülő mozzarella, amely csak Olaszoroszág bizonyos régióiban állítható elő.
  • Mozzarella affumicata: kemény, különböző fákkal hordókban füstölt mozzarella, amely nagyobb golyókban szerezhető be.
  • Scamorza: körte alakú, gyakran szárított, esetleg füstölt sajt. Félkemény sajt, amely szeletelhető, vékony, sima héja van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése