Japán ételkülönlegesség, melyet eredetileg a VII. századi Kínában találtak ki.
A sushi (elődjének) készítésének célja a hús konzerválása volt, oly módon, hogy a két rizséteg közé tett húst kövek alatt tárolták. Az erjedésnek induló rizs segített a hús tartósításában. Étkezéskor csak a húst ették, a rizs ekkor még melléktermék volt.
Maga a sushi név savanyítottat jelent, ami a rizs ecettel, sóval, cukorral történő ízesítésére utal.
A sushi variációk száma szinte végtelen, hiszen a rizsen (shari) kívüli alapanyagok (neta) ízlés szerint variálhatók.
A legfőbb ismert sushi típusok:
Nigiri-nek nevezzük azokat az egy falat sushikat, melyeknek aljára kerül a rizs és a tetejére a tetszőlegesen választott hal, vagy més feltét
Maki sushi minden olyan sushi variáció ahol alga, vagy rizs alapra kerülnek a választott összetevők (hal, rák, avocado, stb.), majd összehajtják rúd alakúra és úgy szeletelik.
A Temaki (kézi maki) egy fél algalapba rakott shari és neta variáció.
Mindezeken kívűl számos egyéb sushi típust is ismerünk, a préselt sushitól a sashimi-ig (szeletelt nyers hal variációk), melyek számának csak a fantázia szab határt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése